איך מייצרים אלכוהול? – כל התשובות


הכתבה תעסוק בדרכי הייצור של האלכוהול, כשתסיימו לקרוא את הכתבה תדעו את כל התהליכים המתבצעים בתהליך ייצור משקה אלכוהולי.

נתחיל,

ממה עושים אלכוהול?

חומר הגלם

  • אלכוהול ניתן להכין מכל יסוד אורגני, המכיל סוכר וניתן להתססה.
  • חומר הגלם לזיקוק אלכוהול מגוון מאד ונכללים בו פירות, שורשים ודגנים בעלי תכולת סוכרים גבוהה.
  • בפירות מצוי לרוב חד סוכר, המאפשר תסיסה מיידית במגע עם שמרים.
  • בדגנים מצוי עמילן – לפני התססתם יש צורך להנביט ולבשל את הדגן ועל ידי כך להפוך את העמילן לחד סוכר.

מבשלים את חומר הגלם וגורמים לו לתסוס – תהליך שבו מוסיפים שמרים, השמרים ניזונים מהסוכר שבדגן ומפיקים אלכוהול לתוצר שקיבלנו קוראים "שייכר".

תסיסה

  • בסוף תהליך התסיסה מתקבל נוזל שקוף בריכוז של 4%-14% אלכוהול.
  • ככל שיש יותר סוכר, כך לשמרים יש יותר "מזון" לייצר אלכוהול.

שני מוצרים חשובים מיוצרים ע"י תסיסה:

– בירה מיוצרת מתסיסה של דגנים.

– יין מיוצר מתסיסה של ענבים.

אחרי שהשייכר המותסס מוכן, יש לנו משקה אלכוהולי, בעל ריכוז אלכוהול נמוך (לדוגמא: יין) כדי להפוך את השייכר לתזקיק (כמו: וודקה) צריך לזקק אותו.

זיקוק האלכוהול

  • זיקוק = הפרדת האלכוהול המצוי בנוזל מן המים
  • אלכוהול מתאדה בטמפרטורה נמוכה יותר ממים

(73-78.4 מעלות)

  • על ידי הרתחה האלכוהול מתאדה וכך הוא מופרד משאר הנוזלים ומתעבה לכלי נפרד

שתי שיטות זיקוק

  1. זיקוק דודי

2. זיקוק רציף

 

זיקוק רציף250px-Column_still.svg

  • המזקקה מורכבת משני מבנים מקבילים בטור. כל אחד מהם מחולק על ידי מדפי-נחושת אופקיים, המובילים לאגן-אגירה בתחתית.
  • הנוזל עובר מספר רב של אידויים, ניתן להגיע לרמה של 96% אלכוהול וכך נקבל נוזל שקוף וניטראלי.

יתרונות: קל לתפעול, ניתן לזקק באופן רציף ולא מנה אחר מנה ובסוף ניתן לקבל אלכוהול טהור ומרוכז מאוד, עלות הייצור נמוכה בהרבה.

חסרונות: חלק ניכר מארומה ומטעמו של חומר הגלם המקורי מתנדף גם הוא.

 

זיקוק דודי

  • הזיקוק המסורתי, נעשה בדודי נחושת.dscn1748
  • מתחת לדוד נמצא מקור חימום, האדים עוברים דרך סליל המקרר ומוביל

אותם לכלי קיבול.

  • בד"כ תהליך הזיקוק נעשה פעמיים לצורך קבלת אלכוהול מרוכז ונקי.

יתרונות:

הטעמים, הארומה והתכונות של חומר הגלם המקורי נשמרים והם אלו המקנים למשקה את ייחודו ומגוון הטעמים שבו.

חסרונות:

תהליך איטי, תפוקה קטנה, דורש מיומנות רבה.

 

את תהליך הזיקוק מבצעים מספר פעמים עד לקבלת תזקיק בעל אחוז אלכוהול גבוהה, בגרך כלל מוסיפים לתזקיק מים.

 

Previous יגרמייסטר jagermeister
Next הנדריקס Hendrick's

תגובות:

avatar