מהו קוקטייל? האם יש נוסחה סודית לפיה מורכבים כל הקוקטיילים?


שאלה שמעסיקה אותי הרבה היא מה ההגדרה המדויקת של המילה קוקטייל? האם יש חוקיות לכל הקוקטיילים? האם קיימים כללים שחובה לעבוד לפיהם כדי ליצור קוקטייל מושלם?.

ההגדרה המילונית למילה קוקטיל הינה:

"תערובת משקאות, לרוב אלכוהוליים; ממזג"

ובכן, אי אפשר שלא להסכים אם ההגדרה. אך, אם נחזור למקורות, בשנות ה80 ההגדרה לקוקטייל הייתה תערובת משקאות המכילה אלכוהול, סוכר וביטרים. לקראת סוף שנות ה80, כשמרכיבים נוספים הפכו להיות נגישים יותר ושימשו כתחליפים במתכונים הישנים, ההגדרה התפתחה ונוצרו קטגוריות שונות של קוקטיילים. בתחילת שנות ה90, שוב שונתה ההגדרה והיא כללה את כל תערובות המשקאות שהוכנו ע"י שימוש בשייקר, שבאותה תקופה היו מאוד פופולארים. היום ההגדרה מאוד רחבה וכוללת את כל תערובות המשקאות, ללא חשיבות למרכיבים או לשיטת ההכנה.

מקור השם "קוקטייל"

לא ידוע במפורש מהו מקור השם "קוקטייל" אך ישנם גרסאות שונות שהנפוצות בהן:

  • סיפור פופולארי מתייחס לזנב התרנגול (Cock Tail) בהקשר לכך ששימש בתור קישוט בכוסות הקוקטייל, אך אין אזכור רשמי במתכונים לקישוט זה.
  • תיאוריית זנב התרנגול מתייחסת גם לצבעים הצבעוניים שקיימים בקוקטייל, בדומה לצבעי זנב התרנגול. אפשר להבין את הקישור למרות שכשהמילה הומצאה לא היה מגוון של מרכיבים כמו היום, והקוקטיילים לא היו צבעוניים וססגוניים כל כך.
  • קיימת אגדה שפורסמה בשנת 1,936 ע"י מלחים אנגליים המספרת שעשרות שנים קודם לכן זנב התרנגול (Cock Tail) שימש לערבוב משקאות במקסיקו.

 

האם יש נוסחה סודית לפיה מורכבים כל הקוקטיילים?

אם נלך לפי ההגדרה ונרחיב אותה טיפה, ניתן להגיד שקיימת נוסחה המתארת מה חייב להופיע בקוקטייל:

אלכוהול + ממתיק + טעם וניחוח (ארומה) + מים = קוקטייל

די פשוט אה? יש לחשוב על כל אחד מהפרמטרים בנוסחה כמשתנה – אפשר להשתמש בכל מרכיב שמתאים לכל קטגוריה ולקבל משקה. אולי זה לא יהיה משקה מעולה, אבל אם תשימו לב.. כל הקלאסיקות בנויות על התבנית הזאת. המשתנים בתבנית יכולים להיות מרכיבים שונים כגון:

 

אלכוהול – ספיריט (וודקה, ג'ין, רום, טקילה, קוניאק…) / ליקר / וורמוט, וכו…

ממתיק – סוכר / סירופ אגבה / מייפל / דבש / ליקר / וורמוט, וכו…

טעם וניחוח (ארומה)– מיצי הדרים / ביטרים / ליקרים / תבלינים, וכו…

מים – קרח / סודה / טוניק, וכו…

כמו שניתן לראות, ישנם מרכיבים שמופיעים ביותר מקטגוריה אחת. ליקרים לדוגמה, יכולים לשמש גם בתור האלכוהול המרכזי של הקוקטייל, גם לספק מתיקות וגם ניחוחות וטעמים. בקוקטיילים "יבשים" (לא מתוקים), המתיקות היחידה שנקבל תגיע בדרך כלל מהוורמוט, וגם הוא מופיע בקטגוריות נוספות כמו ארומה. הינה מספר דוגמאות לקוקטיילים קלאסים:

 

ויסקי + סוכר + ביטרים + קרח (מעורבב) = אולד פאשן.

ג'ין + וורמוט יבש + ביטר תפוז + קרח (מעורבב) = דרי מרטיני.

רום + סוכר + מיץ ליים + קרח (משוקשק) = דקירי.

כל המתכונים האלה נרקחו על פי אותה הנוסחה.

נוסחה זו תעבוד גם בקוקטיילים בעלי 2 מרכיבים כמו "קובה ליברה" (רום + קולה) – רום הוא האלכוהול, בעוד שהקולה תשמש גם כממתיק וגם כטעם וניחוח, ועניתם על הנוסחה. ג'ין וטוניק? טוב פה זה כבר למתוח את הגבול, אך ניתן להסכים שהאלכוהול, והארומה יגיעו מהג'ין והמתיקות והמים יגיעו מהטוניק.

Previous מתכון: Corpse Reviver no. 2‎
Next ההבדל בין לימון לליים

1
תגובות:

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
אלדר Recent comment authors
הכי חדש הכי ישן הכי מוצבע
אלדר
אורח
אלדר

כתבה מעולה